Våre produkter

Om MannaVita

MannaVita er et lite bakeri som holder til i Skotselv i Buskerud. Alt startet med utsalg av et naturlig sunt og godt brød på Hære Gård og start av "Sunt & Godt" bakeriet som senere ble til MannaVita. 

HVA ER FORSKJELLEN TIL ANDRE BAKERI? 

Forskjellen med MannaVita er bruk av økologisk SPIRET KORN. Spiret korn har en positiv utvirkning på fordøyelsessytemet og bidrar til med å holde tarmen ren samtidig som det er rik med beskyttende antioxidanter, mineraler og vitaminer. Det sies også at spiret korn forvandler gluten i kornet slik at det det har en positiv effekt for glutenallergiker. (OBS: noen av brødene er ikke helt glutenfri da det også brukes en veldig liten andel med vanlig mel).

For å få nærmere informasjon om SPIRET KORN klikk her eller se informasjonen litt lengre nede.

Brødene våre blir skåret i skiver og så frossen ned. Smaker som nesten nystekt etter å ha tint opp brødet og tillater til og med nedfrysingen igjen. OBS: Etter nedfrysingen har holbarheten blitt redusert med tiden brødet var tinet opp.

Ekstra god når man toaster brødskiver. 

Smak forskjellen og bestill allerede i dag!
_________________________________________________________________

Spiret korn

Spiring er en urgammel vitenskap, men forholdsvis ny i den vestlige verden. Det har gått flere tusen år fra det først ble nevnt i kinesiske skrifter til det dukket opp i europeisk litteratur. Selv om flere folkeslag har hatt spirer som en fast del av sitt kosthold lenge, har de hos oss vært glemt inntil ganske nylig.

Når du fordøyer maten, blir bare en del av mineralene i uspiret korn tatt opp i kroppen. For å frigjøre disse mineralene, lar vi kornet spire før baking. På den måten klarer kroppen å ta opp mer av næringsstoffene i brødet. Samtidig gir spiret korn en basisk reaksjon i kroppen, mens uspiret korn fører til en syrereaksjon.

Vi lar brødene utvikle seg og heve ferdig før vi steker dem. Etter stek avkjøler vi brødene før vi kutter i skiver og pakker i poser. Deretter fryses brødene ved meget lav temperatur, etter tining fremstår brødene som nybakt.

Brødene distribueres frosne frem til butikkene som tiner og datomerker med best før + 5 dager fra tinedag.

Se også linkene nedenfor:

NY RAPPORT (utdrag): Brød af spiret korn, sundhedseffekter og case-studie

Les mer om fordelene med spiret korn (på engelsk):
Why Sprouted Grain?
Benefits of Sprouted Grains
Why Choose Sprouted
_____________________________________________________________

Økologi

Hva er økologi?

Økologisk produksjon bygger på et idégrunnlag, en helhetlig forståelse av forholdet mellom mennesker og natur, og av samspillet i naturen.

Målet er en bærekraftig forvaltning av ressurser. Vi er avhengig av et samspill mellom mennesker, dyr, jord og planter som sammen utgjør ledd i en kjede.

Kort sagt er økologisk mat produsert på naturens prinsipper. Mat fra økologisk jord- og hagebruk er framstilt med bruk av naturlig (organisk) gjødsel og er ikke blitt utsatt for skadelige eller kjemisk/syntetiske sprøytemidler. For deg som forbruker gir det en visshet om at produktet du kjøper er av høy kvalitet. Når du kjøper økologisk mat vet du hva du betaler for.

Økologisk – så godt at det er vel verdt prisen!

(Kilde: Debio)
_____________________________________________________________________

Grovhetsmerking

Brød er tradisjon og bidrar til matglede. Jo grovere brød, jo mer kostfiber, mineraler og vitaminer. 

Grovt brød, helkorn og andre matvarer som er rike på kostfiber motvirker forstoppelse, og kan sannsynligvis bidra til å redusere risikoen for overvekt, hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft.

Hva er grovt?
Det er innholdet av hele korn, sammalt mel og kli som bestemmer hvor grovt brødet er. Brødskalaen og grovhetsprosenten er et enkelt mål på innholdet av hele korn, sammalt mel og kli i brød og i melblandinger.

BRØDSKALA

MEN ikke la deg lure!

Har du noen gang tatt med deg en matvare i butikken bare fordi den hevder å være veldig sunn? Da kan det faktisk hende at du er blitt lurt. Det er derfor lurt å se på etiketten når du skal handle.

Når du skal kjøpe et sunt brød bør du sjekke om produktet inneholder hele korn eller 100% fullkorn. Står det foran på etiketten at den inneholder fullkorn, kan det hende at det egentlig bare dreier seg om noen få prosent.

Hele korn har mer fiber og andre næringsstoffer enn de som er raffinert. Raffinering er en prosess som fjerner de sunneste delene av kornet.

Du bør heller ikke dømme ut fra fargen fordi mange brød blir tilsatt farge for å se sunnere ut enn de er.

Våre brød inneholder det som står i innholdsfortegnelsen og akkurat det. Punktum.
Våre brød er et naturprodukt laget av spiret og kvernet økologisk urkorn som hovedingrediens. 


Sjekk de vanligste fellene under, og se hvordan du kan unngå dem:

* Ikke la deg lure av grovhetsskalaen

* Du spiser ikke så grovt som du tror

* Ikke la deg lure av brødskalaen på brødene du kjøper


____________________________________________________________________

Her finner du MannaVita:

______________________________________

MannaVita


___________________________

__________________________

Historien om MannaVita (før Sunt & Godt)

Eventyret startet som et lite gårdsbakeri på kjøkkenet på Hære Gård i Skotselv, Buskerud. Brødene ble solgt på torget i Drammen tre dager i uken sammen med andre økologisk dyrkede frukt og grønnsaker. Omsetningen lå da på rundt 100 brød i uken og vi syns det var store saker!

Sunt & Godt har i 1996 flyttet produksjonen til et nedlagt industribygg i Skotselv. Her var det nok av plass og produksjonen økte. Samtidig bygde vi opp en liten helsekostforretning. En bil ble kjøpt og vi begynte å levere brød til helsekostforretninger i østlandsregionen. Varebilen måtte snart byttes ut med en lastebil da noen dagligvarebutikker i nærområdet fikk interesse for brødene. Vi ble nok også Norges første (og foreløpig siste?) bakeri med kunder som abonnerte på helsebrød og fikk dem tilsendt med Norgespakke gjennom Posten. Vi sendte brød fra Mandal i sør til Kirkenes i nord.

Brødene våre er per i dag inne i de fleste store norske kjedene.
_________________________________________

Filosofi

Vi ønsker å fokusere på sunnhet og helse – i et helhetlig bilde der både kropp og sjel er med. Det er lett å bli ensidig opptatt av glykemisk indeks, lite eller mye karbohydrater, fett eller ikke fett – alt dette uten å sette det hele i en større sammenheng. Snakker vi om helse og kosthold er det umulig å komme utenom helhetsaspektet og at det er synergi som gir helse.

Vi ønsker derfor å bidra med sunne bakervarer for din helse, men vi ønsker også at du på et helhetlig vis kan leve et godt liv med en høy livskvalitet!

Vi støtter også institusjoner med et helhetlig aspekt rundt helse og utdanning.

___________________________________

Din tilbakemelding til MannaVita

Hvis du har ris eller ros, forbedringsforslag eller ideer, så setter vi stor pris på å høre de. Meldingen din går direkte til MannaVita.

Din melding er sendt
En feil oppstod, meldingen ble ikke sendt.
Totalsum:
    Til kassen